Wat is Smart Industrie ?

Iedere branche geeft haar eigen invulling aan Smart Industry. Of het nu digitalisering, automatisering of robotisering van werkzaamheden is. In de kern gaat het om het effectiever en efficiënter maken van de bedrijfsvoering. Vaak door kernprocessen beter op elkaar af te stemmen en intensiever samen te werken in de keten. Internet of Things oplossingen (IoT), dataverzameling, nieuwe AI technologieën spelen daarin een belangrijke rol.

 

Organisaties zoeken naar kansen en mogelijkheden om nieuwe technologieën en internettoepassingen te integreren in de bedrijfsvoering. Smart Industry gaat over meer dan technologie. Het gaat ook over duurzaamheid, klimaat en toenemende globalisering.

 

Bij Internet of Things zijn machines verbonden met het internet om data te delen. Smart Industry gebruikt deze data om machines, softwaresystemen en producten met elkaar te laten communiceren. Je kunt hierdoor machines autonoom beslissingen laten nemen.  Andere gebruikte termen voor Smart Industry zijn Smart Manufacturing en Industrie 4.0, ook wel de vierde industriële revolutie genoemd.

Smart Industry  vs  Industrie 4.0

De term ‘Industrie 4.0’ komt uit Duitsland. De Nederlandse industrie heeft een heel andere structuur dan de Duitse. Simpel gezegd: Duitsland produceert over het algemeen grote aantallen, terwijl Nederlandse bedrijven meer de nichemarkten bedienen en de relatie met de klant voorop stellen. Behalve veel technische innovaties richt de ‘Nederlandse’ Smart Industry zich dus ook op sociale innovaties. Daarbij speelt samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en het onderwijs een belangrijke rol.
Natuurlijk hebben de twee standaarden veel gemeen, zoals de focus op digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties. Met, volgens de schrijfster, als ideaal het bereiken van een situatie waarin bedrijven voor iedere klant ‘op maat’ kunnen produceren en diensten leveren. Robots, 3D-printen, nanotechnologie en sensoren spelen hierbij een rol.